IKKE spis grønne poteter!

Visste du at grønne poteter er giftige? Ikke bare litt sånn at du kan bli litt uggen, og at du bare kan skjære bort det som er grønt, og spise resten. – Sånn som du kan, hvis det er kommet mugg på hvitosten, vet du? Nei, da er hele poteten utsatt, og du skal kaste hele greia!

Hvis potetene dine har ligget i kjøleskapet ei stund så får de groer. Det er hvite utvekster som blir til nye poteter hvis du planter potetene i jord. Groene på potetene inneholder også giftig solanin. Heldigvis er potetene like fine hvis du plukker dem av, og du kan fint spise dem som vanlig!

 

Poteter fra egen gård!

Poteter som er blitt utsatt for lys, enten mens de vokser i jorda, eller etterpå, utvikler et nervestoff i seg som heter solanin. Du finner det samme stoffet i grønne, umodne tomater også, men siden umodne tomater ikke er spesielt godt, så er den største faren for forgiftning faktisk gjennom poteter. Og hvis litt av poteten er grønn, da er hele poteten giftig! KAST DEN!

Wikipedia skriver: Symptomene for forgiftning kan være oppkast, diare, mavekramper, halsbrann, hodeverk, svimmelhet. Slike symptomer vil oppstå i løpet av 8 – 12 timer etter inntak. Ved alvorlige forgiftninger kan lammelser, hallusinasjoner og hypotermi oppstå, og disse symptomene kan komme allerede etter 30 minutter.

Det er antatt at en dose på 2mg. solanin pr. kg. kroppsvekt kan gi forgiftningssymptomer. Doser på over 5mg./kg. kan være dødelige (tilsvarer en persons inntak av 1,25 – 4,5 kg. rå, grønne tomater) (kilde. https://no.wikipedia.org/wiki/Solanin)

Dagens tips fra meg er derfor at du ser på potetene før du putter dem i kjelen. Og hvis de har antydning til grønnfarge, så spis ris eller pasta i stedet den dagen. Min erfaring er at det ofte er et problem med nypoteter fra utlandet. De er ofte pakket i plastnetting, og får derfor lett lys på seg både under frakt, men også i butikken. Vaskede norske poteter er også utsatt, så det smarteste du gjør er egentlig å kjøpe uvaskede poteter i tett papirpose. 

Kanskje du allerede har hatt vondt i magen etter en middag, uten at du forstod hvorfor? Nå har du lært noe nytt i dag også! 

God middag, vi skal ha restepizza i dag! 

Restepizza med kjøttdeig fra gårsdagens spagetti

Anne Marit 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg