Boka om meg

Det er ganske mange som har oppfordret meg til å skrive bok, etter jeg begynte med denne bloggen.  At historien min er viktig, og at det vil være nyttig for både pårørende og andre i samme situasjon å lese om hvordan mitt liv er blitt. Jeg har foreløpig ikke tatt den ideen videre, men tidlig i høst så ble jeg spurt om å bli med på noe som er litt i samme gate. Jeg ble spurt om å være ei levende bok.

 

Oppgaven er å stille opp på biblioteket i dag, og fortelle en “leser” om meg selv – ansikt til ansikt. Jeg er spent!

Det er et stort spekter av spennende mennesker som stiller opp sammen med meg,  og jeg er både ydmyk og takknemlig over å bli spurt! 

Det har forøvrig ikke vært noen selvfølge at jeg kom til å klare å møte opp, forresten. Den siste tiden har formen vært ganske dårlig. Mange, mange timer har forsvunnet i hvile og søvn,  med en blanding av utmattelse og smerter som incitament. 

Jeg har også hatt møte med NAV, digitalt selvfølgelig, og der ble vi enige om at det er på tide å starte prosessen for å søke ufør. Avgjørelsen har modnet over tid, men nå er det fire og et halvt år siden jeg fikk diagnosen, og det er få dager jeg ville vært i stand til å utføre et fornuftig arbeid. Bare å følge opp behandlingen jeg trenger for å unngå å bli enda dårligere (fysioterapi og psykologen) er mer enn krevende nok, i tillegg til at jeg har to barn som jeg skal være tilstede for. Det er ikke noe rest igjen til arbeid, slik hverdagen ser ut akkurat nå. Det føles som et nederlag,  samtidig som jeg ser fram til å få en varig avklaring. 

Heldigvis kan man endre uførprosenten sin, dersom jeg etterhvert får mer overskudd. Den drømmen og det håpet skal ikke legges bort, selv om jeg akkurat nå må innfinne meg med at livet faktisk er akkurat sånn. 

Og så må jeg finne lyspunkter i situasjonen: for eksempel så er jeg alltid her når ungene kommer hjem fra skolen. Selv om jeg ofte ligger i senga, så kan de komme og fortelle om dagen sin, og jeg har god tid til å lytte. Dersom jeg hadde vært i full lederjobb, som jeg helt sikkert hadde vært hvis jeg ikke hadde blitt syk,  ja da hadde jeg vært mye borte på reise, og dermed sett ungene mine mye mindre enn nå. Akkurat den ene lille fordelen er noe jeg har sterkt fokus på, og den bærer meg fra dag til dag.

Men altså, i dag lørdag, så skal jeg få fortelle om livet mitt til den som vil komme på Steinkjer bibliotek. Det er åpent for alle fra klokken 11 til 15.

Og hvis du heller vil bli bedre kjent med noen av de andre, så kan du lese mer om prosjektet her

Hjertelig velkommen til levende bibliotek! 

Jeg har begynt…

Ikke så lite skamfull, men med hvite stearinlys på bordet, en gjemt pepperkakeboks i strikkekurven og store mengder klementiner,  så har årets julefilmer fått lov til å lyse opp dagene med sine svært forutsigbare kjærlighetshistorier, sin kakebakst sine d-kjendiser og juletreshopping i stygge julegensere. Lyden av de amerikanske julesangene får meg til å krumme meg godt opp i godstolen,  med en tekopp, eller hvis jeg skal skeie ut, en kopp med varm kakao.

Jeg tror jeg skal kjøpe en boks med kremspray, så slipper jeg unna å piske fløte…

Jeg ser på julefilmer som hyggelig oppladning til jul. I dag satte jeg også på den første julespillelista på Spotify til barnas kveldsmat. 

I fjor var jeg på husmorhelg i Oslo, det utgår dessverre pga smittetiltak. 

Jeg er rett og slett tidlig ute. Adventskalenderne ligger gjemt på gjesterommet,  og om ikke lenge så flytter rampenissen vår inn i stua. Det blir stas! Ungene elsker å se hva han har funnet på i løpet av natta…

Framover mot neste helg så er planen vindusvask og julegardiner, og adventstaker, stjerner og utelys skal få begynne sin æra sammen med lilla duker og adventsdekorasjoner. Kanskje får rampenissen besøk av noen mer synlige nisser utover i desember,  og i helga før jul tror jeg at jeg så vidt skal begynne med tyvstart. Julebrus skal jeg holde igjen i ei uke,  men etter 1. Søndag i advent,  da er smaksprøver og enda mer julefilmer og julemusikk.  Håper å få handlet de fleste julegavene lokalt i år. Selv om det innebærer å besøke butikker. Men hvis vi skal ha butikkene også etter korona,  så må vi bruke dem nå.

Adventstid er ventetid, kosetid og forberedelser 
Rampenissen sin inngang,  som uten forvarsel dukker opp i stua!

Bruk maske,  vask hender og hold avstand, pluss at sånne som meg, som er ledig på dagtid, kan ta shopping når det ikke er så mange andre der  da blir det nok fint, tror jeg! 

Kos dere med det som forhåpentligvis blir snø inn mot helga! Og ta vare på hverandre!