Egentid

Dessverre ble det ikke noen hyttetur på meg. Formen er ganske varierende, og jeg konkluderte utover dagen at jeg måtte prioritere meg selv og helsa, i stedet for å bli med svigerfamilien på den lenge planlagte turen. Jeg skulle ønske at det ikke var sånn, men datteren min sa det så fint da de dro; – Det er vondt, men litt godt også, mamma. For da kan du hvile deg, og så blir du ikke så sliten. Store, lille, kloke og nydelige fireåringen min. Enn at hun kan forstå så mye, enda så ung hun er. 

Nå blir helga en egotripp med fokus på meg selv. Jeg skal sove til jeg våkner i morgen tidlig, jeg skal kose meg med deilig mat, gode filmer, den nye boka til Trygve Skaug, hvile meg, og forhåpentligvis gå meg en tur med bikkja til svigerforeldrene mine. (Som jeg tilbød meg å passe, siden den ikke er spesielt glad i å kjøre bil, og ville ha bjeffet konstant i de tre timene bilturen tar!) I tillegg så skal jeg begynne planlegging av de kommende bursdagene i heimen. Vesla blir snart 5 år, og vi skal ha bursdagsfeiring med gruppa i barnehagen. I tillegg ble husbonden 40 år her i mars, og det blir en markering med gode venner i midten av måneden. Det ser jeg veldig fram til. Da kommer det folk både fra nærområdet, og fra Hadeland, og jeg håper jeg er i fin form, slik at jeg virkelig kan kose meg med besøk.

Men nå blir det altså egentid akkurat denne helga. Det ligger i kortene med dårlig samvittighet for at jeg ikke er med, men jeg skal ta meg selv litt i nakken og heller glede meg til de kommer hjem til en forhåpentligvis opplagt og blid mamma og kone. Det er mye bedre enn en sliten og mutt hytteturist med smerter og kort lunte. I tillegg så vet jeg at jeg hadde blitt sliten og trengt mye hvile etter en slik ferietur, selv om dette er folk jeg er veldig glad i. Det blir rett og slett for mange mennesker på for liten plass rundt meg hele tiden. Og selv om jeg vet at de hadde gjort alt for å ta hensyn til meg og lagt til rette på beste måte, ville mine egne forventninger til egeninnsats og “pliktfølelsen” gjort at jeg nok hadde gått i ganske kraftig minus på energiskalaen. Den utløsende faktoren var at jeg sov dårlig i natt, og hadde sterke smerter som utgangspunkt. 

Men nå er det jammen blitt natta her, og jeg skal finne senga mi. 

Lag deg ei fin helg, enten du er alene eller sammen med noen der du er! Det skal i hvertfall jeg! 

 

 

 

Torsdag

I dag har vi hatt ganske fullt program i familien. Og selv om våronna ENDELIG er over, så er det fortsatt oppgaver og ting som skal fikses og ordnes på gården. Først var vi på biltur for å hente ei skuffe til lesseapparatet på den nye traktoren vår, og da stakk vi samtidig innom svigerinna og svogeren min på kaffebesøk. Det er veldig hyggelig med sånne litt impulsive besøk, synes jeg. Og da vi kom dit så fikk vi nystekte muffins og koselig prat! Ungene lekte så fint, og vi fikk planlagt det siste før vi reiser på hyttetur til helga. 

Etterpå dro vi hjem, og mens jeg hvilte litt så leita mann og barn etter mark til turen. 

Jeg slo skikkelig på stortromma med en deilig ytrefilet av elg med mais, bearnaise og nypoteter til middag, og en rennende, men dessverre fastsittende, sjokoladefondant med kirsebær-is til dessert. Smaken var heldigvis like god, selv om jeg måtte grave dem ut av formene med skje. Derfor så sitter jeg nå med beina høyt og stappmett i magen, og nyter at mannen legger ungene. Planen er å lage potetsalat og begynne med pakking i kveld, før vi tar det siste i morgen mens husbonden er på jobb. Ungene har fri, og jeg håper de sover lenge og at de er sånn passelig hjelpsomme med pakking i morra… For mye hjelp blir oftest det helt motsatte, så en litt moderat interesse er egentlig akkurat passe. 

Ha en fin torsdagskveld!

 

 

Forsøkskanin

I dag skal jeg forskes på, igjen. Her i Nord-Trøndelag gjennomføres det en undersøkelse som heter HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag). Resultatene fra denne undersøkelsen er grunnlaget for massevis av viktig forskning, og kan kanskje bidra til å løse sykdomsutfordringer for en hel verden!!

Sånne ting synes jeg det er viktig å være en del av. Jeg har selv hatt behov for massiv medisinsk hjelp, og da må man også kunne bidra på de områdene man kan. I dag skal jeg intervjues om min psykiske helse. Den har jo vært litt varierende, som man må forvente, etter de store livsforandrende hendelsene som jeg har opplevd. 

Det blir spennende å se og høre hva de har tenkt å finne ut om meg. 

Skulk

 

I dag har gjengen min stått på og plukket stein av jordene våre, slik at vi endelig skal bli ferdig med våronna som har holdt på i en måneds tid. Hele familien stiller opp, både barn og besteforeldre. Alle unntatt meg. 

Det er sårt å høre poden spørre om ikke mamma også skal være med på jordet, og det føles som jeg skulker en viktig og arbeidskrevende del av livet vårt. Jeg har aldri vært spesielt glad i å jobbe ute, og jeg innrømmer at jeg som barn og ungdom (og i rettferdighetens navn, også som voksen) ofte fant mer eller mindre gode unnskyldninger for å slippe unna. 

Det er annerledes nå. Jeg skulle gitt nesten hva som helst for å gått ut på det jordet og vært en del av fellesskapet. Nå kjennes det ut som om de andre må ta min del av byrdene, og det legemliggjør seg i denne steinplukkinga. 

Jeg kunne sikkert ha prøvd. Og jeg hadde sikkert klart en halvtime, – hvis jeg hadde tatt meg god tid til hver stein, og jeg hadde konsentrert meg for å ikke “ta meg ut”. Men hva hadde det vært godt for? For å lindre min egen følelse av utilstrekkelighet? I tillegg hadde jeg garantert blitt liggende et par dager, pluss at kroppen min hadde fått langvarige smerter. Da hadde jeg ikke klart å bidra med noe her hjemme på flere dager, og sett i et slikt lys, så er det faktisk bedre at jeg lar være.

Nå kan jeg i det minste lage middag, vaske klær, og gjøre klart til vaskehjelperen min skal komme i morgen. Dessuten så vil jeg forhåpentligvis orke å følge på fotballtrening i morgenkveld, når mannen tar ei økt med dugnad i barnehagen. 

Jeg må øve meg på å ikke være tanke-slem mot meg selv. Jeg gir alt for ofte meg selv mental juling, ved å stille meg selv til veggs for å ikke gjøre nok og ikke gjøre ting bra nok. Psykologen min sier jeg må bli en bedre venn med meg selv. Jeg prøver og øver, og jeg synes jeg er blitt flinkere. Men fortsatt så kan jeg nok følelsesmessig syns at jeg burde gjort litt mer, selv om jeg med fornuftens briller innser at jeg gjør så godt jeg kan. 

Og det må være greit, også i selvrettferdighetens verden, ikke sant?

 

 

 

Klesvask

Tom skittentøysdunk på søndagskveld

Ren samvittighet på full klessnor

Fri flyt over kanten på tirsdag

Hva skjedde?

Skam deg

I dag hørte jeg for første gang om “matpakkeskammen”. Det handler altså om en misforstått inndeling av matpakkeeliten som har med med forseggjorte matpakker og matpakkeslummen som enten ikke har matpakke i det hele tatt (og det er en trist sak jeg gjerne diskuterer mer en annen dag, og jeg er for ordens skyld veldig FOR gratis skolemat), men så er det de som “bare ” har brødskiver med brunost og servelat. Uten fiksfakserier hverken av utskårne agurkfigurer eller smilefjes. De skal altså skamme seg fordi de ikke har salat eller pizzasnurrer av spelt og vegansk hummus, fordi “noen” mener at det er så “highclass”…

Så har vi “bunadsskammen”. Enten fordi du ikke har bunad, og føler trang til å skamme deg av den grunn, eller fordi du “bare” har råd til festdrakt, som jo egentlig ikke er bunad, men som for noen kan bøte på bunadsskammen en stakket  stund, helt til “noen” hensynsløse fra “bunadspolitiet”, eller den sure nabokjerringa, skulle påpeke akkurat dét om at festdrakt er jo ikke bunad, da… eller om du brukte feil søljer, eller solbriller, eller lakksko (helst ROSA)…

Hva feiler det folk egentlig? Kroppspress, sommerferiepress, merkeklær og faens oldemor (unnskyld uttrykket). Folk skammer seg jo i hjel. Hvorfor?? Hvorfor bryr vi oss så ufattelig idiotisk mye om hva andre mener om oss? Skammen over å ikke nå opp til andres idealer, som vi oftest skaper sjøl. Vi TROR at andre folk bryr seg om hva vi gjør og hvordan vi gjør det. Jeg tror at for veldig, veldig mange så er dette et press vi legger på oss selv. (Og nå snakker jeg ikke om det reelle presset som foregår i sosiale medier og som helt faktisk rammer enkelte).

Et eksempel. Andregenerasjons innvandrer som sjokkert oppdager at folk synes det er helt greit at han eller hun går med bunad… Ja, hvorfor skulle de ikke gjøre det?? De bryr seg faktisk ikke… Men frykten for at “noen” skulle ha noe negativt å si, har holdt dem igjen.

Eksempel to. Foreldre i “mindre bemidlede hjem” kjøper de dyreste klærne og lekene til ungene sine, i frykt for at ungene ikke skal ha det samme som alle andre. Og på den måten bidrar de selv til å jage opp presset om iPad, store Legobyggesett og Didriksson dresser, når det fint hadde greid seg med noe litt mindre fancy, og dermed fått mer penger til andre og mer nødvendige utgifter.  Frykten for at “noen” skulle bemerke at deres unger får dårligere utstyr enn andre, styrer pengebruken og fornuften.

Jeg blir faktisk skikkelig provosert av all denne skammen som folk påfører seg selv. Som forstyrrer nattesøvn og økonomi. Hvem er det, egentlig, som bryr seg om hva DU gjør? Sånn helt realistisk sett?? Gå du selv rundt å fordømmer andre folk rundt deg? Nei?   

De aller fleste har mer enn nok med seg selv og sin egen utilstrekkelighet og har hverken tid eller ork til å se på andres skam. Og OM de skulle bry seg, la nå det være dems problem, hvorfor skal DU ta hensyn til det?

Det betyr faktisk i bunn og grunn INGENTING! Når man blir alvorlig syk så oppdager man at fokus på materialisme og status forsvinner. Så lenge man har penger til det man trenger, så er det helt uviktig om bilen er av nyeste modell, eller om klærne er kjøpt på Cubus. 

Den dagen du ligger i en hvit kiste med blomster på, så håper jeg virkelig at ingen kommer til å si at “jammen hadde hun mye dyre klær, og en sånn vakker, kostbar bil som hun kjørte”. Et ettermæle om at jeg var snill, omsorgsfull og brydde meg om folk er heller noe jeg ville gått ut i evigheten med. 

Hva med deg? Kanskje du skal stresse ned egne krav litt du også?

Har du kommentarer? Epost: [email protected] 

Voksenpoeng

Innfridd studielån

I dag fikk jeg brev fra Lånekassen. Der kunne kunne jeg til min forundring lese at “Ditt utdanningslån er innfridd”. Det føles godt, og litt rart. Godt fordi jeg saktens kan trenge de ekstra kronene i måneden, og litt rart fordi jeg ikke kan skjønne hvor det er blitt av årene siden jeg var student. 

Jeg flyttet hjemmefra for å gå på skole allerede da jeg var 15 år (fylte 16 den høsten), og de første årene så ble husleien dekket av borteboer-stipend. Da jeg etterhvert begynte på høyere utdanning så begynte også lånet å tikke. Og da jeg var ferdig utdannet så begynte lånet å forfalle. Etter det så har det blitt trukket penger fra kontoen min, fast, hver måned, hvert år. Når jeg har regnet etter hvor mye jeg har å rutte med, så har alltid lånet blitt trukket fra først, sammen med andre faste utgifter. Nå er den posten borte, og jeg kan bruke pengene på noe annet. Og selv om det ikke er snakk om de store summene i måneden, så er det fint å tenke på at jeg har gjort opp for meg, og det blir jo litt totalt sett i løpet av ett år. 

I tillegg så føler jeg at det å ha nedbetalt studielånet sitt er veldig “voksent”. Og selv om jeg snart er 40 år, har to barn, er gift, har hus (og lån) og Volvo stasjonsvogn, så føler jeg meg jo ikke så voksen. Det er så rart. Foreldrene mine er de “voksne”, og jeg tror nok fortsatt at jeg er en ungdom. Jeg ER jo ikke det. Jeg tar meg stadig i å tenke at “ting var bedre før”, og “ungdommen nå til dags”… Det er faktisk helt ubegripelig…

Og NÅR skjedde dette? Når ble vi så voksne og “gamle”? Hvis jeg spør vennene mine, så er jeg sikker på at de også har det helt på samme måten. Men om du spør barna våre (og spesielt barna til de som var tidligere ute enn meg, og som har konfirmanter om dagen), så synes de at vi er gamle og helt avleggs. Akkurat som vi tenkte om våre egne foreldre for 25 år siden. 

Men jeg ville ikke vært 20 år igjen, heller… Alle aldre har sin sjarm, sies det, og jeg er takknemlig og godt fornøyd med det livet jeg har i dag. Ikkeno stress med kjærlighetsproblemer, eller selvtillit, eller studielån og ekstremt dårlig råd. 

Så får jeg heller takle dagens utfordringer med bunadsskjortestryking, mammabekymringer og ett og annet irritasjonsmoment over politikerne eller russen. 

Jeg tror jeg skal feire voksenlivet i kveld sammen men den derre skjortestrykinga, med MGP på tv, romkake og kanskje en liten portvinsskvett til tekoppen, hvis jeg skal skeie ut litt ekstra. Og så skal jeg prise meg lykkelig for at det fortsatt er noen år til jeg skal gå nattevakt og passe på ungdommen som feirer endt skolegang utover mainatta, slik vi selv gjorde det for “hundre” år siden! 

Kos dere og ta vare på hverandre!

 

Drømmer

I natt drømte jeg at jeg løp sammen med brødrene Ingebrigtsen! Jeg kan ikke huske om jeg holdt følge med dem, men jeg husker at jeg lå på gulvet og vred meg i smerter etter vi var ferdige med å trene. Det kjentes som hoftene og beina var banket og dratt i timesvis. Det var så smertefullt at jeg våknet av det. Dessverre forsvant bare familien Ingebrigtsen, og smertene forble der de var. I tillegg fikk jeg kjenne at de også omfattet magen. 

Skuffende oppvåkning, må jeg si. Skulle gjerne visst om jeg i drømme mente å holde følge! 

Løsningen ble, som det dessverre pleier, en dose smertestillende og noen tøyninger og pusteøvelser. Heldigvis så kom det seg etterhvert.

Jeg tror at bakgrunnen for smertene var at jeg stod stille i iskaldt vær i en times tid i går ettermiddag. Fotballtrening for førsteklassingen er en kjørlig opplevelse her i Trøndelag om dagen. Det var 6 grader og iskald vind. Og selv om jeg rutinert stilte i to lag ull, og boblejakke, så  ble nok den berømte “trekken” litt for mye. Lengselen etter varmen på Gran Canaria var påtagelig! 

Men, vi er lovet finvær og varme til 17. mai! Jeg har nettopp tatt fram bunaden, og gleder meg til å ha på det fineste jeg eier på fredag. Jeg har også meldt meg inn i bunadsgeriljaen, så bunaden har fått en politisk betydning i disse dager.

Les mer om initiativet, og støtt opp om saken!! 

Søndag

Ferdig raket plen, klar for gressklipper!

Også i dag sov vi lenge, mannen min og jeg. Etter en kort seanse med to lysvåkne sjarmører som ville kose og leke og bli kilt på ryggen, så fikk jeg lokket dem ned i stua med nyladet nettbrett og fruktfat.

Da vi endelig kom oss på beina, så fikk mannen det travelt (sikkert litt, helt ufortjent, dårlig samvittighet på egne vegne) og stakk ut på vedhogst før hverken ungene eller jeg rakk å sette oss ved frokostbordet. Ungene var også innstilt på å komme seg ut, så etter å ha fått i dem frokost og bidratt til påkledning og sko-leting så satt jeg plutselig med knekkebrødet og tekoppen helt aleine.

Helt greit.

Men siden været ikke var så aller verst, og vi fortsatt hadde en halv plen full av pukk etter vinterens snøfresing, og formen for en gangs skyld var ganske grei, så satte jeg i gang med å rake.

En drøy times arbeid måtte til for å fullføre jobben. Da fikk jeg litt etterlengtet bistand fra ungene på slutten, og nå kan gressklipperen forhåpentligvis slippe å få stein i kniven. Jeg klappet meg selv på skuldra, og var ganske fornøyd med egen innsats. Da vi kom inn så hivde jeg ostesmørbrød i ovnen til resten av gjengen, og gikk selv til sengs i et par timer.

Etter hvilen så hadde jeg lovet at fetteren til barna skulle få komme og leke med traktor her hos oss. Han var på helgebesøk hos farmor,  og turte ikke å komme aleine. Så både farmor og lillesøster var også med på lekegruppe. Kjempefint for meg, da kunne jeg skrelle poteter og slappe av i godstolen, mens unger og farmor styrte i andre etasje.

Ungene fortsatte utrolig nok lekinga etter at besøket, litt fortumlet, gikk hjem.  Og de bygget hytte under kjøkkenbordet, kjørte mange dekar med våronn på alle soverom, laget mat på lekekjøkkenet og snekret ett eller annet utover hele trammen. Samarbeid og mye latter, da blir jeg så stolt av dem!

Og det var bare fordi det kom ei ekkel og kraftig regnskur at jeg ropte dem inn litt før middagen var klar. Etter felles søndagsmiddag så måtte mor igjen ha en hvilepause, og poden ble med far i traktoren og veslejenta fortsatte leken alene,(dvs med mors bistand).

Alt i alt så har søndagen vært fin. To hviler på grunn av ekstraordinær aktivitet har fungert greit. Nå skal jeg i tillegg legge meg ganske tidlig, og krysser fingrene for at det er tilstrekkelig etter rakingen i hagen i dag. 

Det finner jeg ut i morra! 

Natta 🙂 

Morgenfugler i pysjamas

Helg.

Bare å smake på ordet og følelsen. Ikkeno morgenstress med matpakker og et øye på klokka. Rolig stemning i huset, og ingen barn som krangler eller krever. 

Det siste har jeg sørget for i gårkveld, da jeg laget klart et stort fruktfat som jeg satte på golvet i kjølerommet. Resten ordner ungene selv. Storgutten skrur på tv-en og finner pledd, og veslejenta tar med fatet og slår på lyset. Og så sitter de sammen i den store godstolen og koser seg med Disney Junior, og har søskentid helt for seg selv, uten oss. Jeg tror de synes det er litt ekstra stas å bare være de to. Det er ytterst sjeldent de krangler nå de har denne morgenrutinen og det i seg selv er en velsignelse. 

Jeg syns det er deilig å ligge litt og dra meg sånn på morran. Pakke meg inn i den varme dyna og reflektere litt over uka som har gått og dagens gjøremål. Trygg og rolig med mannen lett snorkende ved siden av meg, og gullungene altså i full fordragelighet nede i stua. Flokken er samlet akkurat her vi helst vil være. Verdens beste følelse.

I dag skal vi hente hjem en ny(brukt) traktor. Det er et enormt høydepunkt for gutta i heimen. De gleder seg veldig til å kjøre den hjem, og til å bruk den i våronna.

Jeg har forsøkt å få kalt den for “mamma-traktoren”, men det var visst ingen som støttet meg i det forslaget. Det kommer nok til å lyde navnet “ny-traktoren”, i all sin forutsigbarhet.

Vi skal i bursdag til mannens fadderbarn i dag også. Det pleier alltid å være veldig hyggelig, med god mat og godt selskap. 

Men først så skal jeg jammen prøve å kneppe igjen øynene en halvtime til. 

God helg!