40 år og overraskelsesfest!

Målløs. Lykkelig. Helt og holdent tatt på senga av min egen vennegjeng. 

Bursdagbarnet

Etter å ha ligget våken til langt på langt på natt, så sovnet jeg egentlig hardt og merket knapt at mann og barn forsvant avgårde på årets første skileik. Jeg snudde meg bare over på andre siden, og sov hardt til klokka tolv. Da kom mann og barn hjem, og gutta dro på elgjakt. Alt var helt som vanlig. Jeg og veslejenta så Alice i Eventyrland, før vi begynte å gjøre oss klare til bursdagsselskap for søskenbarn Oliver på Levanger. Etter å ha funnet fram klær, og fått fulgt vesla i dusjen, så gikk jeg på soverommet og kledde på meg det «innerste» laget. Hadde bare kjolen var igjen, da jeg hører en forferdelig tuting utenfor. Var sikker på at det var gutta som hadde glemt noe, men da jeg kikket ut av vinduet så så jeg en stor svart bil, og ut av den kravlet det ut folk i halloweenkostymer. 

Min første impuls om innbrudd, ble umiddelbart avløst av euforisk lykke da jeg leste på det store skiltet de hadde med: ANNE MARIT 40 ÅR!!

Impulsen av at dette måtte være lokale venner forsvant også, da jeg oppdaget broren min i forsamlingen! Han er to meter, og skiller seg lett ut. I tillegg er latteren til kusine Liv Mette og nabo Arne Olav helt umulig å ikke kjenne igjen…. Stemmen min gikk fra eufori til falsett etter hver korrekte gjetting. Og tårene kom sprutende på sistemann, Øyvind! Sju av de aller beste og nærmeste vennene mine var HER! For å feire bursdagen min! Uten at jeg visste det!

Lillesøster har konspirert med gubben, og i fellesskap med vennegjengen har de planlagt dette lenge! Jeg ble så satt ut, og så glad og ikke minst så ble jeg så vanvittig fornøyd med at jeg hadde fått sovet så lenge, så jeg stod der på trappa og var uthvilt, og klar for å virkelig feire min egen førtiårsdag sammen med mine aller aller beste venner. Takknemligheten var helt ubeskrivelig. Jeg var målløs… Det skjer ikke så ofte.

Fram fra loft og kjeller kom det saker og mat som Rune hadde handlet og gjemt. Leiebilen var også stappet til randen med bagasje, drikkevarer og kake!

Sjøl klarte jeg ikke å ta inn alt sammen, og gikk bare rundt og klemte på alle sammen. Dette var min kohort for en stund… De skulle i tillegg sove her, og ungene var satt bort til nabohuset. De fikk lov til å hilse på gjengen, og spiste kake med oss etter vi hadde spist middag.

Middagen var for øvrig elggryte som lillesøster og kusinene disket opp med av kjøttet som Rune hadde gjemt unna i kjelleren. Og med rotgrønnsaker og rødvin, fløtegratinerte poteter og et par timers koketid så var festmåltidet i boks. Og en time etterpå var alle både godt forsynt og godt i gang med alle drikkevarene som ble bragt til bords. Musikken spilte på den gigantiske basskassa som Andreas hadde tatt med i minibussen. Det var kroner på hodene, og sang, og historier og ikke minst en helt ubeskrivelig stemning. 

Lykke. PUR lykke. Og takknemlighet over at denne gjengen er folka mine! 

Det ble en sein kveld, men ingen ville vel egentlig gå og legge seg. Dette var «one night only», og sjøl var jeg en liten tur oppom soverommet, men fant raskt ut at jeg heller kunne bruke resten av uke til å slappe av. Dermed var jeg så godt som sist i seng. 

Paljettkjoler, tiaraer, linservietter, swing og allsang. Høy latter, sladder, historier fra både nyere og gamle dager. Tre runder med duker i vaskemaskinen, en runde med lillebrors klær (etter en vinulykke på bilturen). Madrassfordeling, dyner og puter. 

Jeg ville ikke at det skulle slutte. Det var vanskelig å lande da jeg endelig fant senga etter at musikken endelig ble skudd av, og lyset ble slukket da klokka var passert fire. Selskapet stod på gårdsplassen halv tre, etter å ha dratt fra Jevnaker klokka seks på morran, så det ble jo noen timer med deilig fellesskap og moro, før de måtte reise etter frokosten på søndag. 

Enn å ha sånne venner og familie? Som gir meg en sånn opplevelse? 

Jeg er ubeskrivelig takknemlig. Og lykkelig!

Jeg skal aldri glemme det!!

Et forferdelig angstanfall…

Det kom om kvelden, jeg var aleine hjemme, og mannen skulle være borte hele natta. Det kom smygende på som en flyktig tanke, eller noe som bare svinger innom hodet mitt, sånn i forbifarten. Og så slår det seg til som en skikkelig uvelkommen gjest. Eller en tyv. En røver som stjeler alle de andre tankene mine, og etterlater et mørkt rom som bare lager problemer og skremmende fremstillinger. Og da klarer jeg ikke å få dem vekk. De kverner og kverner og kverner. 

Jeg har aldri hatt dødsangst. Det har jeg skrevet et innlegg om før, men jeg har altså aldri vært redd for døden. Hverken for dødsøyeblikket, eller det som jeg tror kommer etterpå. Det er ikke det dette dreier seg om. Dette er mye verre. Angsten dreier seg om ungene mine. Jeg blir plutselig så livredd for å dø FRA dem. Hva om jeg ikke våkner i morgen. Om barna mine skulle oppleve å finne meg død i sengen. Bare tanken gjør meg fysisk kvalm. Og så ramler det videre tanker om de vet hva de skal gjøre. Forstår de at de skal gå til farmor og farfar i nabohuset? Kommer de noen gang til å komme over en sånn opplevelse? Jeg gikk frem og tilbake i huset hele natta. Hver gang jeg passerte rommet til barna, så var jeg innom og kysset dem. Tårene silte, og jeg har sjelden vært så redd. Heldigvis så sovnet jeg til slutt., av utmattelse, tror jeg…

Jeg forstår at jeg var irrasjonell. Jeg prøvde å ta meg sammen og tenke fornuftig. Men, når jeg så til slutt hadde prøvd alle de metodene jeg kan for å komme meg ut av tankemønsteret, så ble jeg liggende og gråte. Jeg forstår at dette også er senskader etter kreftdiagnosen, hvor jeg risikerte å dø. Og det var utrolig skremmende!

Jeg har alltid vært en «katastrofetenker». Det vil si at jeg alltid planlegger for «det verste», og legger en plan for hvordan jeg skal løse et «worst case»-scenario. På den måten så vet jeg nesten alltid hvor nærmeste nødutgang befinner seg. Jeg napper ut ledninger og passer ekstra godt på, for å unngå å havne i en krise. Jeg er jo en fikser og en overlever. Og når jeg vet hvordan jeg skal ordne opp, så kan jeg trygt legge fra meg tankene, og angsten får aldri taket på meg. Jeg har funnet min måte å ordne opp i hodet. 

Men altså ikke fra akkurat denne problemstillingen. Jeg må øve, sier psykologen. Jeg må finne veien ut av tankemønsteret og tilbake til fornuften. For jeg VET jo at dette ikke er en særlig realistisk eller sannsynlig hendelse. Veldig, veldig få 40-åringer dør uventet i sengene sine om natta. Og det kommer selvfølgelig ikke jeg til å gjøre heller… Og det er så lett å se og si det når jeg ikke er inne i den bobla. 

Det kalles angst. Og de fleste av oss får den tvilsomme æren av å hilse på angsten noen ganger i løpet av livet. Og den må bare bearbeides. Teknikker for å finne andre og gode tanker som ta tilbake plassen i hodet. Mange, mange har det mye verre enn meg. Men jeg har virkelig fått føle på den skrekken som paralyserer hele livet, om enn bare for en liten stund. 

Jeg har heldigvis en flink psykolog, og jeg får hjelp. For noen dager siden var det verdensdagen for psykisk helse. Den psykiske helsa påvirker livet og kroppen på samme måten, eller kanskje i enda større grad enn den fysiske. Ta vare på deg selv, og på dem rundt deg. 

Disse reglene hang på veggen hos min forrige psykolog. 

Anne Marit

Forberedelser natterstid

Trippende rundt i huset iført en sommerkjole som forlengst burde vært lagt i en boks med sommertøy, og ryddet på loftet, er jeg i gang med forberedelser til morgendagen.. 

Klokka er halv fem, og min egen selvinnsikt forstår at det er smart å smøre matpakkene og å gjøre klart sekker, klær, yttertøy og votter og lue, før jeg forhåpentligvis snaaaart sovner. 
På badet henger skoleklærne over badekarkanten, med truse øverst! Hvilket betyr dusjing før avreise. 

Jeg har også gjort ferdig oppryddinga etter kveldsmat (og middag), så nå ser det litt mer beboerlig ut i første etasje. Det er riktignok mye klesvask og opprydding igjen etter ferieturen, men det får jeg ta etterhvert. 

I dag har jeg ikke rukket mer. Fysio kl 9. Kom litt brått på, men alarmen virket son den skulle og jeg rakk timen med god margin. Etterpå har jeg vært en kjapp tur på butikken, hvilt, latt ungene ha et etterlengtet besøk av naboungene, da de kom med bussen, laget middag og sovet og sovet.

Kjenner migrenesmertene kryper oppover nakken, så nå må jeg ta en dose medisiner og gå til ro. 
Ha en fin morgendag! 

Anne Marit

Nattsurfing og blodklubb

Etter ei hel uke med god nattesøvn, ligger jeg fortsatt og stirrer ut i mørket nå som klokka nettopp passerte fire. Eller, etter å ha ligget og snudd på meg i et par timer,  så tok jeg fram mobilen og begynte å surfe. Nyheter, sladder, blogger og til slutt et par runder med spill. 

Fortsatt er jeg ikke i sovemodus, så da er det jo tid til et innlegg her også. Det er egentlig ganske dumt, siden planen er å kjøre hjemover på lørdag, og da er det jo veldig fint å være uthvilt og opplagt, men å skrive av seg litt tanker kan ofte hjelpe.

Likevel så er det ikke negativitet og stress som preger hodet og tankene akkurat nå.  Jeg fikk nemlig besøk, rett etter jeg hadde gått og lagt meg. En liten, trøtt og kjælen kosejente, som veldig gjerne ville sove sammen med mammaen sin. Og med den regelmessige pusten i øret, og de viltre krøllene som kiler meg lett på armen, der den ligger trygt rundt nakken på verdens vakreste nattegjest, så kan jeg ikke annet enn å la hjertet svulme av mammalykke.

Med lillegull 

Og apropos mamma… i dag har mamma laget en skikkelig retro-middag til oss. Det er sikkert 15 år siden jeg spiste hjemmelaget blodklubb sist, men det smakte akkurat like godt som jeg husker fra barndommen. Servert i “melkesaus” og dyppet i strøsukker, så er jeg sikker på at den flotteste biff, ikke kunne målt seg med middagen i dag. Det som var ekstra morsomt, var at ungene også likte det. Det er nok ikke så mange av dagens barn som har fått hjemmelaget blodklubb. Og det er synd!

Blodklubb!

I morra kommer bestemor, tante og min yngste kusine på besøk.  Kusinen min er ett år yngre enn Sigrid, og tante er jevnaldrende med meg. Sånn kan det bli, når man har en mor som fikk barn tidlig, med en bror (min onkel) som fikk barn litt seint! Vi gleder oss til å treffe dem.

Men nå får jeg vel prøve å finne litt søvn igjen. Det blir stritt med siste dag på ferie, uten å ha sovet. Og ikke minst så er det skikkelig kjipt å være mørbanka før 60 mil i bil på lørdag.

Ha en fin morgen! Jeg satser på å sove utpå! 

Home sweet home!

Endelig ei uke på Hadeland igjen! Vi dro rett etter skolen var slutt, og hadde en fin tur til Røros på fredag. Litt skuffet over Bergstaden hotell, siden rommet var ganske slitt og gammelt, men senga var god og frokosten helt grei. Og mer enn det trenger vi jo ikke…

I går startet vi dagen på museet, og det var moro å se at ungene likte det så godt. Etterpå klatret vi til toppen av slagghaugene, før vi rusla en kort tur i butikkene for å kjøpe en liten minnegave fra turen. Gutta valgte seg hver sin elgopptrekker, mens vesla ville ha en stein av svovelkis. 

Deretter var det kun stopp for mat, hvil og dopauser, før vi endelig kunne skue Randsfjordens vakre bredder utpå eftassia. 

Dessverre er ferien til May Lise slutt i dag. Det har vært en fantastisk fin uke å ha henne på besøk, og vi kjørte sammen nedover i går. Gutta satt på med henne hele dagen i går, og det tror jeg hun synes var veldig hyggelig. Selv om hun har fått vært sammen med mine unger, så har hun jo bare fått noen timer med nevøen fra Brønnøysund,  som vi plukket opp på Værnes på fredag. Det er litt krevende at SAS ikke lar barn som flyr alene få bytte fly i disse koronatider..det gjør det jo vanskelig for familier med barn som bor langt unna. Heldigvis så passet det fint for oss å ta med nevøen både nedover og tilbake i denne ferien! Det er sogar hyggelig med en ekstra passasjer! 

Og ungene har planlagt ferien i ukesvis. De har daglig kontakt gjennom mobil og spiller Farming simulator på en felles gård om ettermiddagen og i helgene. De koser seg! Men nå er det ikke dataspill som gjelder.  Ekte vare!!! De holder på å skru på farmor/oldemor sin gamle bil, og den har de nok tenkt å få i gang. Det er fascinerende hvor mye de får til! De lærer mye ved å prøve og feile!! Og når de kommer inn med svarte hender og mørke merker i åsynet, så er smilet som kommer med en klem og mestringsfølelse. Og bedre ferie enn slike prosjekter får ikke blitt bedre.

I tillegg har vi følgende muligheter:

Besøk hos Sogns, Nina, Kjersti og bestemor på Eina er på planen.

Hovel og Sverre har avtalt moro.

Lunnerbakkgutta Per Kristian, Ole Anders, Hans Christian og Lars Ove, har også insinuert at de vil treffes. Det samme gjelder Sognsunga, Hensrudunger, Skauunga, Engerunga og Grinaunga! Høres ut som moro. De kan bygge barhytter, eller andre skogsleker eller de finner på andre sprell! Vi får forhøre oss litt i hvertfall. 

Vi blir her ei snau uke. Drar hjem til Trøndelag på formiddagen på lørdag for å få nevøen avgårde med fly klokka 12.

Kom med innspill til moro! 

Vi gleder oss til ferie!

Anne Marit