Alle kan gjøre feil

Har du aldri gjort noe dumt? Noe som du tenkte at var skikkelig smart i det øyeblikket du sa, eller gjorde det, men så oppdaget du at det overhodet ikke ble som du hadde tenkt. Reaksjonene fra omverdenen kom overraskende på deg, for du mente jo faktisk å gjøre vel…

Jeg har gjort skikkelig mange dumme ting i mitt liv. Jeg har såret folk, og jeg har blitt sint for ting som jeg i ettertid har forstått at berodde på en misforståelse. Da må jeg be om unnskyldning, og det gjør jeg med glede. Det har faktisk blitt mye enklere med åra, – å be om unnskyldning. Da jeg var yngre så var det en enorm prestisje for meg å ikke ta feil. På russekortet mitt så stod det: «Det finnes to typer mennesker, det er de som tar feil, og de som er enige med meg!». 

Nå velger jeg å tro at jeg er mer åpen for nye argumenter, jeg lytter gjerne til de som kan mer enn meg, og jeg kan bytte mening uten å gremmes. Det klapper jeg meg på skuldra for! 

I bibelen så står det «La den uten skyld, kaste første stein». Ingen av oss er feilfrie, men vi er skikkelig flinke til å påpeke andres idioti. Jeg også. Hva med deg?

Men nå er det tida for å være litt rause! Alle kan gjøre feil, men vi kan absolutt rette opp feilene våre. 

La oss ta for oss to utskjelte grupper, de siste dagene. 

Hytteturistene først. 

Noen av de som dro på hytta, gjorde det før det kom anbefalinger om å holde seg hjemme. De må nå få lov til å komme hjem, uten at noen kjefter eller skuler på dem. De har fulgt anbefalingene og kunne ikke for at de havnet i en slik situasjon. 

Også de som trosset anbefalingene, og reiste avgårde etter de første retningslinjene kom. De kan også ta til fornuft og reise hjem nå. Det er en styrke å innse egne feilgrep, og så får man da lære av det til en annen gang!

Men de som IKKE følger retningslinjene, etter de nye, sterke anmodingene, og ikke minst etter at det nå kommer en ny forskrift… Ja, de bør VIRKELIG føle på hytteskammen, og den manglende solidariteten de viser for samfunnet og sine medmennesker. Dem har jeg ingen unnskyldning for, og jeg gremmes over manglende virkelighetsforståelse og manglende dugnadsånd. De burde virkelig skamme seg! 

Og så finnes det noen som har familiemedlemmer som jobber i de samfunnskritiske stillingene, og som på den måten er ekstra utsatt, og disse ønsker kanskje å skjerme barna sine fra eventuell smitte. I slike tilfeller så må vi være litt rause. Vi kan ikke skjære alle over en kam, som det heter. Det finnes noen grunner til å være på hytta, men de er ytterst få. Da må man gå i dialog med vertskommunen. Forklare situasjonen. Kanskje det er mulig å finne løsninger som er til beste for alle?

Og så til «hamstrerne». De som fyller handlekurvene med hermetikk og metervis med dopapir. Som er så redde inni seg, at de gjør alt de kan for å beskytte seg selv og familien sin, selv om det kan gå på bekostning av andre. Jeg tror mange av dem reagerte på impuls. Kanskje siger innsikten inn over dem når de får satt seg i sofaen, og slått på nyhetene. Heldigvis vil butikkhyllene fylles opp igjen, og det er ikke et stort problem. 

Det finnes også gode grunner til fulle handlevogner. Noen handler til en stor familie. Noen handler kanskje til andre i karantene, eller til naboen som er i utsatt gruppe. Vi kan ikke skule stygt på disse, for vi har vet ikke den bakenforliggende årsaken. Vi må være litt rause! 

Det er enkelt å hive seg på en bølge av fordømmelse, misnøye og harselas. Det gjør at vi føler oss litt bedre selv, kanskje? «Se på meg, jeg gjør alt riktig, jeg!» Det gir utrolig lite progresjon og det gjør neppe samfunnet noe godt. Vi må heller bistå hverandre, støtte hverandre og gi hverandre ett verbalt klapp på skuldra. 

«Så bra at du dro hjem fra hytta!»
«Så flott at du handlet til farmor!»

Det er i disse tider vi må unngå å skape konflikter mellom hverandre, og heller ha litt tålmodighet og forståelse for at andre reagerer og tenker annerledes enn oss. Bruk litt tid på å forklare hvorfor, i stedet for å fordømme.

Røde Kors har laget noen Koronavettregler, og de kan være en god hjelp i disse krevende tidene vil brått havnet i. 

Koronavett-reglene:

1. Følg myndighetenes råd til enhver tid, og husk at rådene kan endres på kort varsel. Bruk bare sikre kilder for informasjon om viruset og sykdommen, sjekk helsenorge.no.

2. Vår oppførsel kan redde liv. Ta ansvar for å unngå smittespredning. Vær nøye med håndhygiene og hold minst en meters avstand fra andre mennesker. Respekter reglene for karantene.

3. Aksepter egne og andres følelser, vi reagerer forskjellig i stressede situasjoner. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise.

4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon. Håndter følelsene dine på en sunn måte.

5. Hold kontakt med venner og familie på telefon, epost eller sosiale medier, hvis du ikke kan være i kontakt med dem fysisk.

6. Vis omsorg og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon. Viruset kan ramme alle. Du må ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper.

7. Ta vare på deg selv. Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene.

8. Gi deg tid til å koble av med film, bøker eller annet. Ikke bruk all tid på å følge med på sykdomsnyheter. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem.

9. Ikke dra på hytta eller annen reise. Det kan spre smitte og overbelaste lokal beredskap og helsetilbud.

(kilde: www.rodekors.no)

God klem og en digital blomsterkvast fra Anne Marit

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg