Alle leter vi etter svar om dagen. Hvordan utvikler pandemien seg? Hvor høy er smittefaren? Hva skjer til sommeren? Får vi reise til Jevnaker på ferie da? Hva skjer med jobbene til de nærmeste? Venner? Når skal vi begynne å slippe opp?
For meg har det vært vanskelig å ikke få noe godt svar på hvorvidt jeg skal regne meg selv i utsatt gruppe. Skal jeg og familien forholde oss til de aller strengeste reglene, eller kan vi regne oss som “normale”? Fram til nå så har det ikke spilt så stor rolle, siden alle har opptrådt likt, men når skole og barnehagen åpner igjen, så vil smitterisikoen nødvendigvis øke. Det kan man ikke komme unna. Og anbefalingene fra myndighetene er at de som regnes i utsatt gruppe, de kan holde ungene hjemme.
Jeg er kreftfri, så av den årsaken er jeg ikke innenfor. MEN, jeg har en svært hardt rammende fatigue. Hva innebærer det ved en eventuell smitte og hvordan vil sykdommen påvirke meg? Løsningen har jeg ikke funnet på nett, selv om jeg har googlet og leita. Svaret ble å ta kontakt med en av Norges fremste leger på området, og som var min lege da jeg var på rehabilitering på Røros, avdelingsoverlege Frode Skanke. Han har jobbet med kreftpasienter i flere tiår, og han har hatt spesielt fokus på senskader og fatigue, nesten like lenge.
Jeg tenkte at om noen vet svaret, så er det Frode. Og seint i gårkveld så sendte jeg en epost. Svaret kom på formiddagen i dag. Selv om han, og de fantastiske kollegene hans på Røros rehabilitering er permittert, så svarte han altså meg med det samme.
Mitt spørsmål var: “Er jeg i utsatt gruppe med tanke på korona? Jeg har forstått det slik at som tidligere kreftpasient er jeg ikke lenger i risikogruppen, men hva med den sterke fatiguen og lymfødemet mitt?”
Svaret var: “Jeg forstår at du tenker mye på Covid som tidligere kreftpasient. Alle infeksjoner vil kunne øke cytokiner og forverre en fatigue. Om det er bare under infeksjonen eller vare over tid er det neppe noen som vet i dag. “
Altså, dette kan ingen svare skikkelig på…
Det jeg kan lese utav svaret er at alle infeksjoner er negative for meg. Og at det ikke kan utelukkes at Covid – 19 vil påvirke fatigue også etterpå.
Når jeg også vet at jeg bruker mye lengre tid på å komme meg etter en vanlig runde forkjølelse, enn jeg gjorde før, og jeg er anbefalt av fastlegen å ta influensavaksine hvert år for å unngå vanlig influensa, da gir svaret seg selv.
Summen av disse faktorene sier meg at jeg skal fortsette med en restriktiv linje, også med signaler fra legen. Det er en viss “rettferdiggjøring” for egen del, når jeg nå vil vente med å sende ungene på skolen og i barnehagen. Man vil jo gjerne bidra i dugnaden, men det må bli på egen helse sine premisser.
Avdelingsoverlege Frode Skanke har skrevet en kronikk, som fortsatt er aktuell, selv om den er noen år gammel nå, dersom du vil lese mer om fatigue.
Min gode venninne, Gunn-Kari, skrev på facebookveggen min i går: “Det bør være forståelse for at hver familie tar sine valg. Enkelte har mere å ta hensyn til enn andre. For meg er denne aksepten også en del av dugnaden!”
Det synes jeg var utrolig godt og riktig sagt! Alle må gjøre det som blir riktig for seg og sine.
Ha en fin kveld!