Norsk mat, – ja takk!

Årets første!

Du kjenner det kiler på tunga og ganen fryder seg når du tar det første bittet i de rubinrøde og blanke, første norske jordbærene. Jeg var overlykkelig da jeg kom over ei kasse med nyinnkomne tunell-bær på den lokale coop-extraen. Prisen var også mer enn overkommerlig, da den var den samme som de belgiske utgavene som stod litt lenger fram i butikken. Mulig at det var en feilprising, for 49 kroner kurven er egentlig alt for billig. Jeg betaler gladelig mer, siden jeg vet hvor mye innsats som ligger bak. Og når man tenker på at en pose med nøttegodt koster 55 kroner, så er ikke for eksempel 75 kroner noen upris for de første jordbæra. – Synes JEG! 

Og det blir enda bedre når Trønder-bæra blir klar. Frilandsjordbær som har fått vokse i de lange sommerdagene og nettene her i Trøndelag, er desidert de beste! Da betaler jeg nesten hva som helst for den første kurven. Men jeg begrenser meg etter lommeboka, altså… høyere pris, – færre bær. 

Ungene gledet seg enormt til å spise dessert, men siden vi grillet middagen i dag, og vi spiste oss stappmette på både kylling, pølser og utsøkt, men dessverre så for tiden utskjelt, norsk svin, så utsatte vi jordbærene til litt senere.

Dokumentaren som ble vist på nrk var virkelig et stygt bilde av hvordan enkelte grisebønder oppfører seg. Det er ingenting som forsvarer slike handlinger, men det er også svært kritikkverdig av journalisten at hun ikke meldte fra til mattilsynet. Det store flertallet av norske bønder vil alltid gjøre sitt ytterste for god dyrevelferd. Ikke bare fordi dyrene skal ha det bra, men også fordi dyr som mistrives ikke gir god avkastning. Det vil alltid lønne seg å ha friske og fornøyde dyr som spiser godt og som produserer gode produkter. Slike folk som i denne dokumentaren burde ikke ha dyr! 

Det finnes nesten alltid et råttent bær i kurven, enten det gjelder jordbær, advokater, frisører, mekanikere eller bønder, men det betyr ikke at alle de andre er av samme forfatning. Kvalitetskontroll og regelverk skal luke ut disse, slik at forbrukeren kan være trygg på det man får levert. Jeg kjenner MANGE bønder, og de er hardtarbeidende, oppofrende og omsorgsfulle folk. Å ha dyr er en livsstil, og du må virkelig ha hjerte for næringa, hvis du skal orke og gidde å holde på. 

Norsk mat er mat i verdensklasse! Uten forebyggende bruk av antibiotika (her behandler man dyrene hvis de er syke, ikke for at de ikke skal bli syke) lite sprøytemidler (blant annet fordi vi har et klima som holder unna en del problemer, og fordi det er strenge regler for karantenetid etter bruk) og med god dyrevelferd. Små enheter gir god oversikt over alle dyr!

Det er derfor vi bør velge norske produkter. Og fordi norske jordbær er smaken av norsk sommer! Vi koste oss i dag med en hel bolle fristelser, – med vaniljesaus!

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg