Jeg stod og tok ut av oppvaskmaskinen i dag, og da tenkte jeg på at det med bestikk og serviser, det sier noe om hvor “høytidelig” anledningen er.
La meg forklare:
Til hverdags så bruker vi “hverdagsserviset” eller “gamleserviset”. Hvis svigerfar kommer innom for en kjapp kaffekopp, ja da får han “klare seg” med et krus, og en kjeks fra pakka, eller servert på en vanlig asjett. Da er han “som en del av familien”, og vi gjør ikke noe ekstra ut av besøket.
Hvis vi ber gjester til en vanlig lørdag med vafler og brødskiver, da tar vi fram “hybelserviset” eller “bursdagsserviset”. Det ene er et servise som Rune hadde før vi ble sammen, og som står i skapet over vasken, sammen med hverdagsserviset. Det er litt “finere” enn hverdagsserviset, men likevel noe jeg ikke er så redd for, og som vi slenger i maskinen på vanlig program. Det andre er et servise som jeg fikk i 30årslaget mitt. Det er av litt tykk porselen, som tåler litt hardere bruk. I tillegg så er det såpass nytt at man kan få tak i nye deler, dersom noe går i stykker. Derfor er jeg ikke så redd for det.
Men hvis det er bursdag eller annet selskap, ja da tar jeg fram “arveserviset”. Da er det fest i heimen, og litt ekstra stas! Serviset har jeg arvet etter farmor, med rosa blomster og gullkant. Et servise som jeg er redd for, og som jeg er stolt av å vise fram. Da kan det godt følge med sølvskjeer også. Dette serviset kjøres på finprogrammet i oppvaskmaskinen, og jeg setter det helst ikke fram til små barn.
Gjestene er ofte akkurat de samme folka, så det er egentlig litt pussig hele greia, men sånn er det altså. Så hvis du kommer hit og får kaffe fra blomstrete kopper, da er det en spesiell anledning!
Uansett, så er hver gjest like velkommen, og like viktig! Og kaffen er den samme, gjestfriheten den samme, og gleden den samme!
Velkommen på kaffebesøk!
Anne Marit